Het begin van het jaar kan een goed moment zijn om de vaste lasten onder de loep te nemen. Voor welke diensten en producten betaal je maandelijks een vast bedrag? Kan dat goedkoper of kun je abonnementen stop zetten?

Gelet op de flinke prijsstijgingen van de afgelopen twee jaar, kan het geen kwaad om kritisch naar je vaste lasten te kijken. Business Insider helpt je op weg met een overzicht van het verschil tussen de duurste en de goedkoopste optie bij verschillende vaste lasten.

Onder vaste lasten vallen ook uitgaven voor de hypotheekrente of huur, servicekosten en VVE-bijdragen. Die hebben we in dit overzicht even buiten beschouwing gelaten, omdat het vaak gaat om langlopende overeenkomsten, waarbij aanpassing niet altijd op korte termijn kan en relatief complex is.

Op zich kan het wel veel uitmaken als je bijvoorbeeld een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Heb je bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek van 400.000 euro, en kijk je naar het verschil tussen de hoogste en de laagste rente mét NHG-verzekering voor 10 jaar vast, dan bedraagt het verschil momenteel 1,1 procentpunt. Dat scheelt volgens deze tool van berekenhet.nl ongeveer 240 op de bruto maandlasten, dus exclusief het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Business Insider beperkt zich in het overzicht hieronder tot de duurste en goedkoopste opties van 8 vaste lasten waarbij redelijk veel keuze is. Dan gaat het om prijzen van gas, stroom, de premie van de zorgverzekering, internet & tv, het abonnement voor de mobiele telefoon, woonverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen en streamingdiensten zoals Netflix en Disney+.

In veel gevallen is het mogelijk om pakketten samen te stellen, of is het tarief afhankelijk van specifieke voorwaarden. Dat maakt heel precies vergelijken lastig. Maar onze vergelijking geeft wel een indicatie wat je eventueel zou kunnen besparen op vaste lasten.

In de tabel hieronder hebben we de vaste lasten op een rij gezet, met de duurste en goedkoopste opties en de gemiddelde prijs.

Te zien is dat de keuze voor de goedkoopste of de duurste optie bij veel abonnementen tot tientallen euro’s per maand kan schelen.

In het geval van de energiekosten speelt je gemiddelde maandelijkse verbruik van stroom en gas een rol. Als je bijvoorbeeld 1.200 kuub gas per jaar verbruikt en het verschil tussen de duurste en goedkoopste aanbieder is 0,12 euro per kuub, komt dat op jaarbasis neer op 144 euro, ofwel 12 euro per maand.

Voor stroom kun je bij een jaarverbruik van 3.000 kWh een besparing van 30 euro realiseren op maandbasis met het verschil tussen het duurste en goedkoopste verbruikstarief.

Hoeveel scheelt het per maand als je voor de goedkoopste optie kiest?

Als we het verschil in energiekosten bij een gemiddeld verbruik meenemen in de lijst met vaste lasten, dan scheelt het in totaal ongeveer 185 euro per maand als je steeds voor de goedkoopste optie kiest, vergeleken met de duurste optie. Ten opzicht van de gemiddelde prijs ben je maandelijks ongeveer 75 euro goedkoper uit met de goedkoopste optie.

Maar zoals gezegd is niet elke kostenpost even goed te vergelijken. We gaan hieronder verder in op de verschillende vaste lasten en welke keuzes we hierbij hebben gemaakt.

Stroom en gas: 1 of 3 jaar contract

Voor de prijzen van stroom en gas hebben we de data van Energievergelijk.nl gebruikt. Energievergelijk.nl heeft de tarieven voor gas en stroom per 1 januari van ruim twintig aanbieders op een rij gezet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vaste contracten en variabele/dynamische contracten.

In de lijst met vaste lasten hebben we het hoogste en laagste tarief voor vaste contracten van 1 of 3 jaar meegenomen, omdat die lager waren dan de variabele en dynamische tarieven. Dit wil echter niet zeggen dat je over het hele jaar goedkoper uit bent met een vast tarief. De variabele en dynamische tarieven fluctueren waardoor je na een jaar goedkoper uit kan zijn.

Bij de vaste contracten ben je voor gas het goedkoopst uit bij Coolblue die met een 1-jaarscontract 1,24 euro per kuub gas rekent. Het duurst is Clean Energy dat 1,36 per kuub gas rekent voor een contract van 3 jaar.

Stroom is met 0,26 euro per kWh bij een 1-jarig contract het goedkoopst bij Engie, terwijl Greenchoice met 0,38 euro per kWh voor 3 jaar vast het duurst is.

Lees ook: Meevaller voor energierekening in januari 2024: energiebelasting gas hoger, maar consument betaalt nauwelijks meer

Zorgverzekering: tientallen euro's verschil

De zorgverzekering is een vaste last waar je niet omheen kunt. Elke Nederlander moet een basispolis afsluiten. In november maken zorgverzekeraars hun premies voor het jaar daarop bekend, waarna Nederlanders tussen 12 november tot en met 31 december kunnen overstappen. Voor 2024 kun je dus niet meer overstappen.

In 2024 zijn er 69 polissen waarvan de naturapolis van FBTO als goedkoopste uit de bus komt. Deze kost 131,95 euro per maand. De hoogste premie is te vinden bij a.s.r. die een restitutiepolis biedt voor 170,95 euro per maand. Het gaat hierbij om premies bij een standaard eigen risico van 385 euro per jaar.

Bij zorgverzekeringen is het belangrijk om te weten dat een naturapolis in principe alleen zorg bij gecontracteerde zorgverleners vergoedt, terwijl restitutiepolissen ook vergoedingen bieden bij niet-gecontracteerde zorg. Veel verzekeraars bieden tegenwoordig een combinatiepolis, waarbij restitutie en natura zoals de naam al aangeeft, worden gecombineerd.

Lees ook: De duurste en goedkoopste zorgverzekeringen voor het basispakket in 2024 – nog maar paar restitutiepolissen over

Internet en televisie voor thuis

Internet en televisie zijn lastig te vergelijken omdat er veel variatie is in de pakketten die providers bieden. Voor de lijst met vaste lasten heeft Business Insider de tarieven van KPN, Budget, Odido, Online.nl, Youfone, Ziggo, Delta en Caiway op een rij gezet.

We hebben voor jaarpakketten met internet en televisie gekozen, waarbij voor internet pakketten vanaf 100 mbps zijn meegenomen, zowel glasvezel als standaard. Bij televisie hebben we niets extra’s aangevinkt. Het gaat dus om het soberste pakket, hoewel sommige aanbieders daarin iets extra’s bieden.

Vaak bieden providers kortingen die drie, zes of acht maanden gelden; deze hebben we meegenomen in de berekening. En ook de aansluitkosten zijn meegenomen, maar ze staan op 0 als aansluiten tijdelijk gratis is. Het maandelijkse tarief, de korting en aansluitkosten hebben we naar een jaarbedrag gerekend, dat we weer terug hebben gerekend naar de kosten per maand.

Daarmee komt het internet- en televisiepakket van Budget het goedkoopst uit de bus. Dit kost 34,50 euro per maand voor standaard internet met 100 mbps. De duurste optie in onze vergelijking is internet en televisie van Online.nl, waar je voor 72,25 glasvezel internet met 500 mbps krijgt.

Mobiel: sim only met 2GB tot 5GB

Bij mobiele abonnementen is er eindeloos veel variatie in de grootte van je databundel, aantal belminuten, netwerk enzovoort. Voor de vergelijking zijn we naar Bellen.com gegaan waar we voor het gemak hebben gekozen voor een sim only-abonnement van 1 jaar, met als voorkeuren 5G, een middelgrote databundel van 5GB en 200 belminuten. Eventuele aansluitkosten zijn meegenomen.

De eerste tien resultaten van Bellen.com hebben we meegenomen in de vergelijking. Daarin kwam Youfone met een abonnement van 8,50 euro per maand als goedkoopste uit de bus. Hiervoor krijg je 5GB en sms, 200 belminuten en 5G op het netwerk van KPN.

Het duurst is Odido dat 17,50 euro per maand kost voor een bundel van 2GB en 120 belminuten op het eigen netwerk.

Woonverzekering: opstal en inboedel

Het hebben van een woonverzekering is niet altijd verplicht, maar wellicht wel goed om te hebben. Vaak wordt de opstalverzekering (verplicht bij een koopwoning) voor je woning  gecombineerd met een inboedelverzekering voor de losse zaken in je woning.

De premie is onder meer afhankelijk van de grootte van je woning, gezinssamenstelling en waar je woont. Independer heeft de premies in 2024 voor woonverzekeringen extra uitgebreid (dus niet Allrisk) van 18 aanbieders vergeleken aan de hand van een voorbeeldadres.

Daarin kwam de polis van Allianz Direct met een premie van 34,09 euro per maand als goedkoopste naar voren. De duurste polis was die van Univé met een premie van 72,91 euro per maand.

Aansprakelijkheidsverzekering

Dan is er nog de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook niet verplicht maar wel handig om te hebben als je onverhoopt de nieuwe bank van je buren hebt verpest door er rode wijn op te morsen.

Bij vergelijker Pricewise kwam FBTO als goedkoopste uit de bus. Deze verzekering kost 2,61 euro per maand, zonder eigen risico en tot een verzekerd bedrag van 1.500.000 euro. De duurste polis is die van rhion met een maandbedrag van 8,22 euro. Het maximaal verzekerde bedrag is 5.000.000 euro en er is geen eigen risico.

Streamingsdiensten

Veel mensen zijn tegenwoordig geabonneerd op een streamingdienst. Ook hierin is de variatie groot en soms kun je deze geleverd krijgen bij je internet/tv-abonnement voor thuis. Voor onze lijst met vaste lasten zijn we ervan uitgegaan dat je nog wat extra entertainment kan gebruiken.

Internetvergelijk.nl heeft de tarieven in 2024 van vijftien aanbieders vergeleken. Daarin kwam een abonnement op NPO Plus voor 2,95 euro per maand als goedkoopste uit de bus. Het duurst is een abonnement op Viaplay voor 15,99 euro per maand.

Lees ook: 5 dieren die je huis bedreigen en schade kunnen aanrichten die vaak niet verzekerd is: van de Amerikaanse grondtermiet tot de steenmarter